Deze week is het de week van de werkstress. Graag willen wij als arbodienst hierbij stilstaan. Ongeveer 1/3 van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Zelfs 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Hoe houd je als werknemer de balans tussen de mogelijkheden en onmogelijkheden van stress?
We leven in een contant en heel snel veranderende maatschappij, een 24-uurs economie, waarin grenzen vervagen en concurrentie toeneemt. Snelheid, efficiëntie en effectiviteit zijn belangrijke pijlers voor het succesvol functioneren van een organisatie en werkomgevingen worden vaak gekenmerkt door hectiek, hoge (werk)druk en een veelheid aan taken. Voor organisaties een grote uitdaging om de werkomgeving zo efficiënt mogelijk in te richten en een omgeving te creëren waarin iedereen betrokken, bevlogen en gemotiveerd aan het werk is. Wat is jouw ideale stressniveau? Wat drijft jou om topprestaties te leveren? En wat brengt jou eventueel uit balans? Belangrijke vragen om succesvol te kunnen blijven functioneren in een veeleisende omgeving, waarin je jezelf hoge eisen stelt en je in onmogelijke bochten wringt daaraan te voldoen.
Stress is relatief en wordt door iedereen anders ervaren. Het gaat vaak niet om de gebeurtenis op zich, maar om de manier waarop jij er tegen aan kijkt. Stress komt voort uit een spanningsveld tussen de eisen die je jezelf stelt en de mogelijkheden om daaraan te voldoen en ontstaat wanneer de balans tussen belasting (zoals prestatiedruk, werk-privé balans en werkcultuur) en de belastbaarheid (weerbaarheid, fitheid, coping en privé situaties) een langere periode uit evenwicht is.
Vaak zien we alleen de nadelen van stress. Dat is zonde. De manier waarop je over stress nadenkt, beïnvloedt je reactie erop. Een gezond stressniveau helpt om prioriteiten te stellen, te focussen en het sterkt je geheugen. Dit komt doordat een verhoogd stressniveau cortisol en noradrenaline aanmaakt, waardoor je lichaam voorbereid wordt te focussen.
Van belang is stress te herkennen en de individuele belastbaarheid te vergroten (weerbaarheid, fitheid en sociale steun) in plaats van stress te vermijden. Manage jezelf en niet je agenda! Stel prioriteiten en vraag om hulp voordat het stressniveau je prestatieniveau beïnvloedt. Creëer inzicht in je eigen belastbaarheid en weet wat je drijft om topprestaties te leveren. Zo ontwikkel je een optimale balans tussen de belasting en je belastbaarheid en ben je in staat topprestaties te leveren op je werk, maar ook privé!