Mindfulness

In boeken, tijdschriften, artikelen, radio en TV wordt steeds meer aandacht besteed aan Mindfulness. Mindfulness kent zijn oorsprong in het boeddhisme en gaat in op de bewustwording en opmerkzaamheid van ‘het’ moment. In de waan van de dag, leven we -of beter gezegd- overleven we op de automatische piloot. We houden ons vast aan vaste routines, terwijl onze geest ondertussen druk is met de boodschappenlijstjes, het nog moeten bellen van die ene vriend of vriendin, het plannen van alle sportlessen van de kinderen en ga zo maar door. De waan van de dag, een herkenbaar begrip in onze samenleving. Het leven in het hier en nu, dat is waar mindfulness om gaat. Aandacht kunnen richten naar ‘het’ moment, van een rustig ontbijt tot een prachtige ondergaande zon. Een moment van opladen, reflecteren en het bewust sturen van je aandacht zonder afgeleid te worden.

Dat mindfulness kan helpen belemmerende gedachten los te laten, stress te reduceren en te focussen op het moment, oké. Toch lijkt dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat om de kunst om te schakelen. Vaker uit de doe-modus te durven stappen, routines los te durven laten en de verander- en actiemodus om te zetten in de acceptatiemodus. Bewust aandacht geven aan het moment zonder oordeel, lijkt het al makkelijker?

In onze dynamische samenleving worstelen veel mensen, jong en oud, met overmatige stress. Stress wordt vaak veroorzaakt doordat onze geest meer bezig is met het verleden of de toekomst in plaats van het hier en nu. Mindfulness brengt je terug naar het moment. Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit het tegendeel; de routines en de automatische piloot. Autorijden, onze werkzaamheden, de weekplanning; veel van onze activiteiten worden gedraaid op vaste routines terwijl onze denkkracht tegelijkertijd bezig is met de to-do lijstjes of juist dat ene nare gesprek met je collega van 3 weken geleden. Kwalijk? Wel wanneer automatische reactiepatronen met ons aan de haal gaan en bepalen wat we denken en hoe we handelen.

Kortom: Mindfulness is geen directe gelukbrenger, maar kan ons bewuster maken van de manier waarop we leven, in hoeverre we ons laten sturen door vaste routines en hoe we onze denkpatronen laten beïnvloeden. Mindfulness verandert geen problemen of situaties, ook geeft het geen directe oplossingen. Wat mindfulness doet is het innerlijk vermogen ontwikkelen om problemen of een situatie in een bewuster perspectief te kunnen plaatsen en deze naar de achtergrond te schuiven.

Het focussen en kunnen sturen van je aandacht, zorgt dat je afstand kan nemen van alle gedachten, je makkelijker kan concentreren, makkelijker beslissingen kan nemen (op basis van bewuste keuzes in plaats van automatische routines), het zorgt dat je makkelijker kan ontspannen en beter met stress om kan gaan. Waar wacht je nog op? Start gewoon direct nu achter je bureau met onderstaande oefeningen:

  • Start in de ochtend met een ademhalingsoefening in plaats van het checken van je werkmail. Haal 10x aandachtig adem en laat gedachten voorbij komen, zie ze als gebeurtenissen en situaties die ‘in- en uitstromen’. Blijf aandachtig focussen op de ademhaling en leg vervelende gedachten naast je neer.
  • Zoek een activiteit die je dagelijks doet, dit kan bijvoorbeeld koken zijn, of douchen of tandenpoetsen. Doe dit aandachtig en zo langzaam mogelijk. Wees je bewust van wat je voelt, wat je ziet, wat je doet en wat je hoort en misschien proeft.
  • Neem op je werk een moment waarop je 5x rustig en aandachtig ademhaalt. Laat de gedachten vanzelf komen en gaan.
  • Luister met aandacht naar anderen. Merk afleiding op en probeer niet te oordelen over de inhoud. Reageer pas wanneer de ander het vraagt en blijf oordeel vrij.

Geïnteresseerd in een uitgebreide training of een workshop? Neem dan contact op met Hannelore Kalter of Jack Reinders via trainingen@beter.com

Related Posts