Hoe voorkom je de extra decemberkilo’s?

Hieronder tips die je daarbij kunnen helpen:

 1. Luister naar je lichaam
  Meer is niet altijd beter. Als je voldaan bent, stop dan met eten. Je vervelend voelen omdat je te veel hebt gegeten, kan een domper zijn op de feestvreugde. Luister liever naar je lichaam.
 2. Minder gangen, kleinere porties
  Bij de planning kun je overeten al voorkomen. Bedenk minder gangen en kleinere porties. Koop niet te veel calorierijke tussendoortjes, zoals chocolade kerstkransjes.
 3. Houd je gewone ritme aan
  Veel mensen wijken tijdens de feestdagen af van hun normale ritme. Wil je deze kerst je fit voelen? Probeer dan ook tijdens de feestdagen het ritme van 3 maaltijden per dag aan te houden: ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Maaltijden overslaan omdat je bijvoorbeeld een grote lunch verwacht, kan ertoe leiden dat je meer tussendoortjes eet. Voorkom verleidingen.
 4. Bewust kiezen in het restaurant
  Ben je in een restaurant en kun je zelf kiezen? Als je op je gewicht wilt letten, let dan eens op wat je bestelt. Gerechten met witte vis bevatten vaak minder calorieën dan gerechten met rood vlees. Witte sauzen (met room) zijn vaak calorierijker dan rode sauzen, en gebonden soepen bevatten meer calorieën dan heldere. Let vooral ook op bij het dessert. Kies liever voor fruit na, of een kopje koffie of thee. Je kunt je toetje natuurlijk ook delen. Indien je eten haalt bij een buffet let dan ook weer op de porties.
 5. Kleine happen, kleine slokjes. Genieten is belangrijker dan vullen.
  Eten met kleine happen kan veel verschil maken. Alleen al door met een kleine lepel te eten, of uit een klein kommetje, voel je je sneller vol. Je hersenen krijgen namelijk meer smaakprikkels te verwerken. Kies ook eens voor een kleiner glas. In frisdrank en sap zitten ongemerkt veel calorieën. Het ‘verzadigingssignaal’ bij frisdrank en sap werkt veel slechter dan bij vast voedsel.
 6. Probeer tijdens alle gezelligheid matig te zijn met alcoholgebruik
 7. Eventueel het houden van balansdagen
  Een Balansdag is een dag minder eten nadat je een dag te veel hebt gegeten. Als je een keer over de schreef bent gegaan, los dit dan op door de volgende dag minder te eten en meer te bewegen. Kies bijvoorbeeld op deze dagen voor eiwitrijke voeding; hiervan krijg je sneller een verzadigd gevoel.

chocoladetaart