Slapeloosheid, u bent niet de enige!

Slapeloosheid, u bent niet de enige!

Ruim 25% van de Nederlanders heeft slaapklachten of last van slapeloosheid, dat zijn 4 miljoen mensen met een slaapstoornis. U bent dus niet de enige. Wanneer iemand een langere periode -drie keer per week (of meer)- slecht slaapt, spreekt men van slapeloosheid. Slapeloosheid resulteert in het minder goed voelen, slaperig zijn, weinig energie hebben en het niet goed kunnen concentreren. Niet wenselijk, wanneer u overdag bezig wilt zijn met uw werk, de zaken waar u energie van krijgt en het realiseren van uw dromen.

Slapeloosheid komt redelijk vaak voor, maar toch zoekt maar 10% hulp. Klachten blijven veelal niet onopgemerkt en hebben direct invloed op het functioneren. Oorzaken zijn daarentegen minder vaak duidelijk en kunnen ontstaan door spanningen, stress, gebeurtenissen overdag of lichamelijke gezondheid. De oorzaak is per persoon verschillend, maar in de meeste gevallen te wijden aan psychische klachten, lichamelijke gesteldheid en/of alcohol. Deze laatste oorzaak, alcohol, wordt vaak vergeten als oorzaak van slapeloosheid maar zorgt ervoor dat de kwaliteit van slaap achteruit gaat. Mogelijk valt u direct in slaap na een ‘slaapmutsje’,  maar u slaapt minder en vooral kwalitatief minder goed. Dit effect treedt al op na twee tot drie glazen.

Dat slaap belangrijk is weten we allemaal. Het zorgt voor herstel van lichaam en geest, na een drukke (werk)dag. Maar wat kunt u zelf doen aan een goede nachtrust? Er zijn verschillende tips voor het optimaliseren van uw slaap, probeer wat voor u het beste werkt: Beweeg genoeg, zorg voor voldoende licht overdag om uw biologische klok scherp te houden en de aanmaak van melatonine te stimuleren, dim het licht in de avond, drink geen alcohol of cafeïne, gebruik laptops, tablets en telefoons niet voordat u naar bed gaat, doe ontspanningsoefeningen en zorg voor een koele slaapkamer met genoeg ventilatie.

Prikkelbaar, vermoeid, slechte concentratie en lusteloos? Wacht dan niet langer en kijk wat u zelf kunt doen om weer effectief, productief en fit in het leven te staan.  Slaap beter!