Goede voornemens niet alleen een “voornemen”, maar ook volhouden!

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen goede voornemens. Maar hoe zorg je er nou voor dat je ze ook volhoudt? Ongeveer 80% van de bevolking maakt goede voornemens, maar slechts 17% weet zijn goede voornemens ook daadwerkelijk te volbrengen. Afvallen, sporten, minder werken en niet meer snoepen staan boven aan de lijst, maar ook meer tijd voor jezelf is een vaak terugkerend voornemen.

Waarom blijven goede voornemens vaak bij een voornemen? Roos Vonk (Radboud Universiteit) geeft aan dat de ‘weg’ naar het doel vaak niet helder is en dat mensen vaak niet weten wat er moet gebeuren om het doel te behalen (Bron: NOS). Maak je doel concreet en houd het simpel. Formuleer kleine stappen naar je daadwerkelijke doel en zorg dat deze stappen realistisch, meetbaar en specifiek zijn.

Plan + actie = succes
Zet voor jezelf op papier wat je wilt bereiken en maak dit zo concreet mogelijk. Houd het simpel en formuleer realistische stappen. Maak een tijdslijn en noteer duidelijk wat je wanneer wilt behalen. Maak keuzes in je voornemens (je kan niet alles tegelijk) en bedenk waarom je het belangrijk vindt deze verandering te realiseren:

  • Formuleer voor jezelf: Wat wil ik bereiken? Waarom wil ik dit veranderen? Wat levert het me op?
  • Zet de voor- en nadelen van de huidige en nieuwe situatie onder elkaar. Wegen de voordelen op tegen de mogelijke nadelen? Alleen als dit zo is, heb je een reële kans op succes.
  • Bedenk van te voren wat je valkuilen zijn. In welke situaties verwacht je het moeilijk te krijgen om je voornemen vol te houden? Schrijf dit op. Bedenk ook hoe je hiermee wilt omgaan.
  • Formuleer minimaal drie mijlpalen en spreek met jezelf af hoe je jezelf gaat belonen als je een mijlpaal hebt gehaald. Dit is heel belangrijk, want zo houd je jezelf gemotiveerd.
  • Deel je voornemen met anderen. Zij zullen je stimuleren!
  • Evalueer elke twee weken: zit ik nog op koers?

Kortom: wees realistisch en maak een haalbaar plan! Kleine stapjes, met realistische doelen zullen eerder zorgen dat je het voornemen ook daadwerkelijk volhoudt dan wanneer je onrealistische dingen van jezelf verwacht. Successen mag je vieren en wees trots wanneer je bepaalde stappen hebt behaald!

Daarnaast blijft het een keuze: of je gaat volledig voor de verandering, of je accepteert de huidige situatie. Er is geen ruimte voor twijfel, of het nemen van een middenweg. Ga ervoor en stel niet te hoge en onrealistische eisen. Zo voorkom je een hoop frustratie en heb je alle energie over om er volledig voor te gaan!

Related Posts